velo ice cool

Hvad er snus og er det farligt?

Der er mange unge idag som benytter sig af såkaldte nikotinposer, og det er en udbredt myte at poserne er ufarlige. I virkeligheden er poserne dog fyldt med op til 100 mg nikotin, som kan svare til at ryge flere pakker cigaretter på en gang!

Denne artikel vil se på hvilke konsekvenser et misbrug af snus kan have, og hvad man som forældre skal være opmærksom på ift. snus og unge. Den vil ligeledes kort komme ind på en generel betegnelse til hvad snus/nikotinposer er og hvordan man kan teste unge for nikotinmisbrug. 

Unge bliver hurtigt afhængige af snus

Nikotin og unge er desværre ofte en farlig kombination, og snus kan hurtigt også gøre unge afhængige og have helbredsmæssige konsekvenser. Før vi går i dybden med de forskellige helbredsmæssige konsekvenser, så er det vigtigt at kende forskellen på hvid og brun snus. 

Begge slags snus har dog tilfælles, at de er fyldt med nikotin og tit i helt ekstreme mængder. Som eksempel kan snusen Supreme have op mod 100 mg nikotin i dem, til sammenligning indeholder en cigaret 1-2 mg nikotin!

Den ekstreme mængde nikotin gør at folk bliver dybt afhængige og her er især unge ekstra sårbare, da deres hjerner ikke er færdigt udviklede endnu. 

Konsekvenser ved snusmisbrug

Brug af nikotin hos unge og ældre kan have en del negative sundhedsmæssige konsekvenser, og det er derudover stadig ukendt hvilke langtids mæssige konsekvenser der kan komme ud af store mængder nikotin. I det resterende af artiklen vil vi gå tættere på hvordan nikotin kan skade hjernen, øge risikoen for psykiske sygdomme og skader på mundhulen og tænderne.  

Nikotin kan skade unges hjerner

Hvid snus, altså såkaldte nikotinposer er absolut ikke ufarlige. Der er ofte voldsomme mængder nikotin i snusen og dette kan have konsekvenser for ens helbred. Nikotinen kan som eksempel gøre en dybt afhængighed og skade ens mentale helbred. 

Unge er ofte også særdeles i risikozonen, da deres hjerner ikke er færdigudviklet og kan derfor tage permanent skade af nikotin. Nikotinen kan som eksempel skade unges koncentrationsevne og andre kognitive funktioner, dette kan være særdeles problematisk for unge hvor indlæringsevne er vigtigt for uddannelse osv. 

Nikotin kan give psykiske sygdomme

Som eksempel peger forskning på at længere forbrug af nikotinprodukter kan øge risikoen for visse sindslidelser som angst og selv skizofreni, mere generelle sindslidelser som depression kan også været på grund af skader fra nikotin. 

Det er vigtigt at understrege, at selvom forskningen peger på at nikotinen øger risikoen for disse lidelser, så er det ikke ensbetydende med at det kun er nikotinen alene som giver psykiske sygdomme. Genetik og meget andet ligger også ofte bag. 

De enorme mængder nikotin i som eksempel Supreme snus som er på op til 100 mg har som nævnt før så meget nikotin som 50-100 cigaretter og så store mængder nikotin kan sagtens vise sig at have ukendte langsigtede konsekvenser for sindet og psyken hos især unge. 

Skader i tandkødet, mundhulen og tænderne

Snus og især brun snus kan medføre grimme skader på tandkødet, tandkødet kan trække sig tilbage og derefter kræve kosmetiske behandlinger som kan blive rigtigt dyrt. Tilbagetrækning af tandkødet, kan også medføre øget risiko for gingivitis, altså tandkødsbetændelse og dette kan udvikle sig til den mere alvorlige form altså periodontitis. 

Brun snus kan også muligvis øge risikoen for mundkræft, dette da denne form for snus indeholder karcinogener, som er kræftfremkaldende stoffer. Det er stadig usikkert, om hvid snus kan øge risikoen for kræft. 

Snus kan øge risikoen for huller i tænderne, dels på grund af de direkte skadelige virkninger på tandkødet og tænderne, og dels fordi nogle typer snus indeholder sukker, der fremmer huller i tænderne.

Test for nikotinmisbrug i hjemmet!

Det er idag muligt at teste unge for nikotin og på den måde forebygge misbrug af diverse nikotinprodukter hos unge, regelmæssig testning af misbrug af nikotinprodukter kan have en afskrækkende effekt hos unge og holde dem fra at bruge produkter fyldt med nikotin. Vi anbefaler dog at man bruger testene sammen med fornuftigt dialog. 

Vi har også lavet en nikotin guide til forældre.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key
Relaterede artikler
er jeg blevet drugged?
Er jeg blevet drugged?

Er jeg blevet drugged? Det kan være skræmmende at mistænke at man er blevet drugged, og det kan være svært at vide præcist om det

euforiserende stoffer
Euforiserende stoffer – infoark

Euforiserende stoffer – infoark Velkommen til en dybdegående udforskning af verdenen inden for psykoaktive substanser. Disse stoffer, ofte omtalt i daglig tale som ‘rusmidler’, har