Stimulanter

Stimulanter er en klasse af psykoaktive stoffer, der forøger aktiviteten i centralnervesystemet og kroppen generelt. De kan øge vågenhed, opmærksomhed, energi, hjertefrekvens, blodtryk og åndedrætsfrekvens.

Stimulanter arbejder typisk ved at øge mængden af dopamin i hjernen, et stof, der påvirker humør, motivation og opmærksomhed. Eksempler på stimulerende stoffer inkluderer koffein, nikotin, kokain, amfetaminer (som speed og Adderall), og methylphenidat (Ritalin og Concerta).

Selvom nogle stimulanter bruges medicinsk til at behandle tilstande som ADHD og narkolepsi, kan misbrug og afhængighed af disse stoffer være skadeligt, og i nogle tilfælde endda dødbringende. De kan også forårsage en række uønskede bivirkninger, herunder søvnløshed, nervøsitet, hjerteproblemer, og psykotiske symptomer.

  1. Amfetamin – Dette inkluderer både lovligt ordineret medicin som Adderall og illegale stoffer som speed. Amfetaminer bruges ofte for deres evne til at øge energi, opmærksomhed, og for deres euforiske virkninger.

  2. Metamfetamin – Også kendt som crystal meth, er dette en stærk og vanedannende stimulant, der er kendt for at forårsage intens eufori og øget aktivitetsniveau.

  3. Kokain – Kokain er et naturligt forekommende stimulerende middel, der er kendt for at forårsage øget energi, eufori og øget selvtillid.

  4. Nikotin – Dette stimulerende middel findes i tobak og er en af de mest vanedannende stoffer kendt for mennesket.

  5. Methylphenidat – Også kendt under handelsnavnet Ritalin, dette er en medicin der ofte bruges til behandling af ADHD.

  6. MDMA (Ecstasy) – Mens MDMA har hallucinogene egenskaber, klassificeres det også som en stimulant, da det øger energi, eufori og social tilslutning.

  7. Modafinil – En medicin ofte ordineret til behandling af narkolepsi og andre søvnforstyrrelser. Det er også blevet populært som et “smart drug” for dets påståede kognitive forbedringer.